2 Personen HoofdgerechtGemiddeld (10 tot 30 min)ItaliaansItaliaans

Verrassend lekkere Italiaanse aubergine cordon bleus

Een heerlijk recept van Echte gerechten.

In Italië weten ze wel raad met de aubergine en wordt deze groente veelvuldig gebruikt. In Nederland blijkt maar 1 op de 10 Nederlanders weleens aubergine te eten. Met dit Italiaanse recept voor aubergine cordon bleu kan daar weleens verandering inkomen.

Deze aubergine cordon bleus zag ik voor het eerst bij Ariola, een Italiaanse delicatessenzaak en een van de leukste winkeltjes van Groningen. Gelukkig wilde de eigenaresse in grote lijnen verklappen hoe ze deze superlekkere cordon bleus maakt.

Serveer met een salade, gebakken aardappeltjes of vers knapperig brood en je hebt een heerlijke mediterrane maaltijd. Eet je liever vegetarisch, laat dan de ham weg en vul je cordon bleu alleen met kaas.
Eet je geen varkensvlees, vervang dan de ham voor kalkoenham of kipfilet.

Ingrediënten

1 aubergine
2 grote langwerpige plakjes gekookte ham (optioneel)
2 grote langwerpige plakken jonge of (licht) belegen kaas
4 eetlepels bloem
2 kopjes Panko broodkruim*
een stukje Parmezaanse kaas
1 ei
olijfolie
zout en peper

*Panko broodkruim is eigenlijk paneermeel op zijn Japans. Het is gemaakt van hele kleine stukjes brood. Het is iets zoeter en veel luchtiger dan 'Nederlands' paneermeel. Inderdaad niet heel authentiek Italiaans, maar het brood in Italië is ook iets zoeter dan het onze. Mocht je niet aan panko kunnen komen, gebruik dan gewoon paneermeel.

Bereidingswijze

Was de aubergine en snijd het steeltje aan de bovenkant eraf. Snijd ook aan de onderkant een plakje eraf. Zet de aubergine op een snijplank rechtop. Snijd eerst een dun plakje in de lengte af en maak daarna langwerpige plakken van ongeveer 7 mm dikte. Eindig weer met een dun plakje. Heb je een grote dikke aubergine, dan heb je nu misschien wel genoeg (6 plakken) voor 3 cordon bleus. Met een wat kleiner exemplaar en heb je precies 4 mooie plakken voor 2 cordon bleus.

De twee dunne plakjes van de buitenkant gebruik je verder niet. Je kunt ze eventueel in kleine stukjes snijden en verwerken in een pastasaus. Of bak de kleine stukjes gaar en bruin (met wat olijfolie) in een koekenpan en doe ze door de sla.

Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak op halfhoog vuur de lange plakken aubergines aan 1 kant goudbruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Houd goed in de gaten dat het niet te hard gaat. Haal ze uit de pan en leg ze op een plank of bord. Bestrooi beide zijden met wat zout. 

Kluts het ei los in een schaaltje, groot genoeg dat er een plak aubergine in past. Voeg ook hier wat peper en eventueel nog wat zout aan toe. Bestrooi een bord met de bloem. Bestrooi een tweede bord met de panko. Roer wat peper en 2 volle eetlepels geraspte Parmezaanse kaas door de panko. 

Bereiding
Leg de plakken aubergine met de bruin gebakken kant naar boven. Leg op 2 plakken aubergine, een plak ham en een plak kaas. Vouw de ham en kaas zo op, dat het niet uitsteekt. Dek af met een plak aubergine. Zorg dat de afdekkende plak nu de ongebakken kant boven heeft. Druk goed aan.

Leg de eerste cordon bleu op het bord met bloem en wentel er door heen zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem. Haal de bebloemde cordon bleu nu door het ei. Zorg ervoor dat de cordon bleu rondom bedekt is met ei. Til de cordon bleu uit het ei en leg deze nu in het panko-kaas-strooisel. Druk een beetje aan, draai om en om. Net zo lang totdat alles goed bedekt is. Leg deze cordon bleu terug op de plank en herhaal deze stappen voor je tweede cordon bleu.

Verhit een laagje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin je cordon bleus aan allebei de kanten goudbruin. Ongeveer 5 minuten per kant. Leg ze op een bord met wat keukenpapier. Serveer (lauw)warm.