4 Personen HoofdgerechtGemiddeld (10 tot 30 min)PastaVegetarischItaliaans

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een klassiek Siciliaans recept en afkomstig uit de omgeving van Catania. Catania ligt aan de oostkant van Sicilië, vlak naast de vulkaan de Etna. Dit recept symboliseert ook daadwerkelijk de vulkaan de Etna. De aubergine heeft de rol van de verkoolde bergtoppen, de tomatensaus is de kokende lava, de basilicum is de begroeiing van de vulkaan en de ricotta vertolkt de rol van de eeuwige sneeuw.

Ingrediënten

1 aubergine
1 teen knoflook
olijfolie
400 gram gepelde tomaten
verse basilicum naar smaak
zeezout
300 gram pasta
harde ricotta kaas

Bereidingswijze

Snijd de boven- en onderkant van de aubergine en snij de aubergine daarna in de lengte in mooie dunne plakken. Zet dit rechtop in een vergiet en strooi er wat zout op, zodat de aubergine gaat zweten. Na 20 tot 30 minuten dep je het vocht van de aubergine en snijd je de aubergine in kleine blokjes. Verwijder de schil van de knoflook en snijd deze in fijne stukjes.

Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan. Als de olie warm is, doe je de knoflook in de pan. Na 2 tot 3 minuten voeg je ook de gepelde tomaten toe. Plet de tomaten in de pan en voeg gelijk wat zeezout toe. Laat de saus nu enige tijd lekker pruttelen. Terwijl de saus op het vuur staat, begin je met het bakken van de aubergine. Bak de aubergine in een andere koekenpan tot deze een mooie bruine kleur begint te krijgen. Doe vervolgens de aubergine in de tomatensaus, zodat de smaken lekker in elkaar kunnen trekken. Op dit moment kneus je ook het grootste gedeelte van de blaadjes basilicum en doe je deze in de saus. Een deel van de blaadjes bewaar je ter garnering.

Zet een pan water op het vuur voor het koken van de pasta. Als het water kookt, doe je een eetlepel zeezout in het water en daarna de pasta. Kook de pasta vooral niet te lang, zodat deze mooi ‘al dente’ is. Dit houdt in dat de pasta nog wat bite heeft en niet door en door gaar is. Daarna giet je de pasta af. Doe de pasta gelijk terug in de pan en roer wat van de saus door de pasta. Dit recept voor Pasta alla Norma is nu helemaal klaar. Schep de pasta op, klein beetje kaas erover heen schaven, garneren met een blaadje basilicum en smullen maar. Buon appetito!

Bron: AllesOverItaliaansEten.nl. Op deze site wordt nog veel meer aandacht besteed aan lekkere aubergine recepten!