Parmigiana di Melanzane is een aubergineschotel uit de Zuid-Italiaanse keuken. Dit recept voor 2 personen is gemaakt door Sonja (de kok, bakker en auteur van Madame Cuisine).
2 aubergines
100 ml olijfolie + 1 eetlepel extra
100 g bloem
2 blikken gepelde tomaten á 400 g
2 teentjes knoflook
1/2 bosje gemengde Italiaanse kruiden bijv. rozemarijn, oregano, basilicum
zout en peper
chilivlokken smaak
250 gram mozzarella
75 g geraspte Parmezaanse kaas
Was de aubergines, snij de uiteinden af en vervolgens in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Leg ze op een groot bord of een bakplaat, voeg een beetje zout toe en laat ongeveer 30 minuten intrekken. Dep het vocht dat uit de aubergines komt met wat keukenpapier.
Doe de bloem op een plat bord en draai de aubergineplakken aan beide kanten om op het bord. Verhit wat olijfolie in een pan. Bak de aubergineplakken na elkaar aan beide kanten goudbruin. Haal uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Ga hiermee door tot alle aubergineplakken dichtgeschroeid zijn.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine steelpan. Schil de knoflook en pers de hele teentjes met de platte kant van een mes. Bak ze vervolgens 2-3 minuten in olijfolie op een zacht vuur. Voeg de grove tomaten toe.
Was de kruiden en schud ze droog, pluk bladeren en naalden, hak ze fijn en voeg ze toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat chilivlokken. Laat ca. 15 minuten sudderen.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven / onderwarmte. Verdeel 2 eetlepels tomatensaus over de bodem van een voldoende grote ovenschaal. Dek af met een laag aubergineplakken. Leg er wat geraspte Parmezaanse kaas op. Giet de mozzarella goed af en snij in dunne plakjes. Verdeel een paar plakjes over de parmezaan. Daarna volgen afwisselend tomatensaus, plakjes aubergine, geraspte Parmezaanse kaas en mozzarella tot alle ingrediënten op zijn. Werk de laatste laag af met mozzarella. Dek de braadpan af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Verwijder vervolgens de aluminiumfolie en bak nog eens 20-25 minuten, tot alles mooi goudbruin is. Laat 5-10 minuten rusten in de uitgeschakelde oven en serveer dan met knapperig witbrood.