Gemiddeld (10 tot 30 min)BBQ / grillBijgerechtVegetarischOosters

Oosterse aubergines van de BBQ

Het eerste recept betreft auberginespiesjes met een spicy marinade van honing en sambal. Het tweede recept is een Japanse variant met Miso, beiden gemaakt door De Kokende Zussen. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

Miso Glazed Aubergine
2 aubergines
2 eetlepels miso pasta
2 eetlepels rijstazijn
1 theelepel geraspte gember
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel sojasaus
1 snufje zwarte peper

Spicy Oriental Aubergine
1 grote aubergine
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels honing
1 theelepel sambal
1/2 ui
1 teentje knoflook
3 stengels bosui en 2 eetlepel sesamzaadjes ter decoratie

Bereidingswijze

Miso Glazed Aubergine
Spoel de aubergines af onder een beetje koud water. Snijd ze dan elk door het midden, zodat er 4 halve aubergines ontstaan. Snijd dan de aubergines in door eerst horizontale snedes te maken en vervolgens verticale sneden. Nu ontstaat er een soort van ruitpatroon. Smeer alle aubergines in met een beetje zonnebloem olie en leg ze dan op de BBQ (maakt niet uit welke kant eerst, je draait ze halverwege toch om). Grill de aubergines in 10 minuten beetgaar.

Ondertussen gaan wij verder met het maken van de miso glaze. Voeg de miso, sesamolie, rijstazijn, geraspte gember, sojasaus en zwarte peper toe aan een kommetje. Meng alles goed met elkaar, zodat er een gladde pasta ontstaat. Haal de aubergines van de barbecue en smeer de open zijde in met de miso glaze. Ook kun je wat extra miso pasta in de insnedes doen. Leg dan de aubergines, met de ingesmeerde kant naar de grill gericht, weer een paar minuten terug op de barbecue.
Zodra je de aubergines van de barbecue haalt, kun je ze versieren met gesneden bosuitjes en sesamzaadjes. Een erg lekkere toevoeging!

Spicy Oriental Aubergine
Snipper het uitje fijn en pers het teentje knoflook uit. Pak een koekenpan en verhit een beetje olie in de pan. Fruit dan de knoflook en ui in. Spoel de aubergines af en snijd ze dan in grove stukken. Leg de stukken aubergine in een grote kom.

Meng de sambal, honing en sojasaus met elkaar in een kommetje en voeg hier de gebakken uitjes en knoflook aan toe. Roer alles goed door elkaar en giet dan de marinade over de stukjes. Rijg de aubergine op satéprikkers, zodat je mooie spiesjes maakt.
Plaats ze dan op de barbecue en grill ze in 5-10 minuten beetgaar. Strooi daarna de bosuitjes en sesamzaadjes over de spiesjes. Voilà, twee heerlijke aubergine receptjes voor op de BBQ! Enjoy!


Copyright De Kokende Zussen