HoofdgerechtVeel (30 min of meer) PastaVegetarischItaliaans

Lasagne met aubergine en spinazie

Deze vegetarische lasagne is een feestje in je mond, hij zit namelijk bomvol smaken. Het gerecht is speciaal gemaakt door Marie-Louise Kaldenbach van Familie over de kook. Lees hier haar blog met dit lekkere recept. 

Ingrediënten

2 aubergines
400 gram verse spinazie
1 grote ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 flinke theelepels gedroogde oregano
1 flinke theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
200 gram crème fraîche
100 gram geraspte kaas
50 ml witte wijn
500 ml water
1 groente bouillonblokje
1 pak verse lasagne vellen/bladen
3 eetlepels bloem
chilivlokken of pul biber
olijfolie en roomboter

Bereidingswijze

Kook 500 ml water en giet dit in een maatbeker. Voeg het groente bouillonblokje toe en laat dit staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aubergines in ronde plakjes van 0,5 cm dikte en meng de aubergine met olijfolie, peper, zout en chilivlokken. Verdeel de plakjes aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat (of 2 afhankelijk van de grote van je oven) en bak de plakjes 10 minuten. Haal de aubergines uit de oven maar laat de oven wel aan!

Verhit ondertussen een scheutje olijfolie en klontje roomboter in een grote hapjespan of wok. Fruit de uien met de knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder en oregano. Voeg 3 eetlepels bloem toe en bak dit kort mee. Voeg dan al roerend met een garde beetje bij beetje de bouillon toe. Laat dit 1 minuutje zachtjes koken. Voeg vervolgens in stappen de spinazie toe en bak dit tot de spinazie redelijk geslonken is. Meng dan de crème fraîche met de witte wijn en ongeveer 30 gram geraspte kaas erdoorheen. Breng de saus op smaak met eventueel extra peper en/of zout.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Bedek de bodem met een dun laagje saus, daarop plakjes aubergine en dan de lasagne vellen/bladen. Herhaal deze stappen en zorg ervoor dat je afsluit met een laagje saus. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas (een beetje paprikapoeder, oregano en zwarte peper over de kaas strooien is een optie). Bak de lasagne in 30 minuten goudbruin en gaar.
TIP: zet eventueel de laatste paar minuten de oven op grillstand voor een extra krokant korstje.