4 Personen HoofdgerechtGemiddeld (10 tot 30 min)GevuldVegetarischGrieksMidden-Oosten

Imam Bayildi

Ingrediënten

- 2 aubergines
- 1 grote ui
- 2 tomaten
- peterselie
- verse rode peper
- knoflook (1 teentje)
- kaneel (1 tl)
- suiker (1 tl)
- rozijnen (twee eetlepels)
- hazelnoten (twee eetlepels)
- olijfolie
- zout en peper 

Bereidingswijze

Aubergines wassen en in kokend water leggen. Na circa 5 minuten afspoelen met koud water. Aubergines overlangs doormidden snijden. De helften insnijden en een klein beetje uithollen.

Ui snijden en bakken in olie. Voeg vervolgens de knoflook, tomaten, peterselie, spaanse peper, kaneel, suiker, rozijnen, hazelnoten en het auberginevlees toe en laat het even pruttelen (groenten beetgaar). Breng het mengsel op smaak met zout (en extra peper) en naar smaak een klein blikje tomatenpuree. 

Vul en bedek de uitgeholde aubergines met dit mengsel. Zet deze in de voorvervarmde oven (200 graden), afgedekt met aluminiumfolie (of schotel met deksel gebruiken). Laat deze ca. 20 minuten in de oven staan.

Serveer met een frisse salade, en eventueel met wat rijst, brood of aardappelen.

Verhaal achter het recept

Er was eens een imam die op doortocht was op het platteland in Turkije. Hij zag in de verte een huis en hij besloot daar naar toe te gaan. Bij het huis aangekomen klopte hij op de deur en een vrouw deed open. Vanuit de keuken bereikte hem  een heerlijke geur, want ze was juist bezig de maaltijd te bereiden. De imam had een lange dag achter de rug, en hij had dus best wel een beetje trek. Gastvrij, nodigde de vrouw de vermoeide imam hartelijk binnen. In het huis was de geur die hij rook, zo verrukkelijk, zo onbeschrijfelijk lekker, dat hij pardoes flauwviel (de arme man). Vandaar de naam Imam bayildi, oftewel flauwgevallen imam. Staat bij de meeste Turkse restaurants op de kaart. Lekker met rijst of gewoon (stok)brood.