1 aubergine
1 courgette
1 ui
1 teen knoflook
½ rode paprika
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 el tomatenpuree
200 gram verse spinazie
½ tl tijm
½ tl oregano (of 1 tl Italiaanse kruiden)
mespuntje chilipoeder
200 gr mozzarella
zout en peper
olijfolie
Verwarm de oven voor op 190°C. Verwijder de steelaanzet van de aubergine en de courgette. Snijd beide in plakken van 0,5 cm dikte en bestrijk de plakken licht met wat olijfolie en bestrooi ze met wat zout en peper. Grill de plakken in een hete grillpan, dan krijg je mooie grillstrepen. De plakken kunnen ook op een bakplaat gegaard worden in de hete oven. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de halve paprika in kleine blokjes. Verhit wat olie in een ruime koekenpan. Fruit de ui en knoflook glazig en voeg dan de paprikablokjes toe. Laat deze enkele minuten meebakken. Voeg nu de hele inhoud van het blik gepelde tomaten toe. Maak de tomaten een beetje fijn met een spatel. Voeg ook de tomatenpuree, chilipoeder en kruiden toe. Breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Was de spinazie en kook in een aparte pan met aanhangend water tot deze geslonken is. Giet in een zeef of vergiet en laat de spinazie uitlekken.* Voeg de spinazie toe aan het tomatenmengsel. Vet nu de ovenschaal in met olie en beleg deze met een laag aubergineplakken. Daarop schep je wat van de tomatensaus en wat plakken mozzarella. Daarop leg je een laag courgetteplakken. Daarop weer een paar eetlepels tomatensaus en weer wat plakken mozzarella. Ga zo door tot alles in de ovenschaal zit en eindig met wat mozzarella. Bak de lasagne 30 minuten in de oven en laat daarna nog 5 minuten naast de oven rusten voordat hij aangesneden wordt.
* voor een snelle variant roer je de gewassen spinazie direct door de saus, de spinazie zal ook snel slinken, maar de saus wordt wat natter.