Mahshi batinjaan heet het originele gerecht en komt uit de Libanese en Palestijnse keuken. Aubergines gevuld met lamsgehakt en rijst met heerlijke Oosterse smaken.
Je kunt ook gehakt h.o.h. of rundergehakt gebruiken en in plaats van rijst kan je ook gekookte bulgur gebruiken.
Als je niet van koriander houdt, kan je dit vervangen door peterselie.
Bron: Hanneke de Jonge / Culinea.nl
100 gr basmati rijst
2 grote aubergines
olijfolie
2 el pijnboompitten
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
400 ml kippenbouillon
1 blikje tomatenblokjes
1 el honing
400 gr lamsgehakt
1 el ras-el-hanout
1 tl gerookte paprikapoeder
2 el gehakte koriander
Kook allereerst de rijst in ongeveer 7 minuten, giet af en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit olijfolie in een hoge bakpan of wok en bak de ui en knoflook op middelhoog vuur, voeg de pijnboompitten toe en bak deze nog even mee. Lepel dan de helft hiervan uit de pan en doe het in een kom. Laat iets afkoelen.
Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Lepel met een bolletjessteker het vruchtvlees uit de aubergines. Laat ongeveer een halve centimeter vruchtvlees rondom zitten.
Voeg nu bouillon, tomatenblokjes, honing, peper en zout in de pan met uien en laat dit 5 minuten pruttelen.
Doe het gehakt en de rijst, ras-el-hanout, peper en zout in de kom met de helft van het uimengsel. Meng dit goed door elkaar. Vul de aubergines met het gehaktmengsel.
Giet de tomatensaus in een ovenschaal en leg hierop de aubergines. Zet de schaal in de oven en laat de aubergines in ongeveer 50-60 minuten garen in de saus.
Check na 50 minuten of de aubergines gaar zijn.
Haal de aubergines voorzichtig uit de pan en leg ze op een bord. Serveer er wat saus over en bestrooi het geheel met wat koriander.