Dit recept is speciaal gemaakt voor aubergine.nl/de door Malte Adrian. Lees hier zijn blog met dit prachtige mediterrane gerecht, dat heerlijk past in de mooie zomertijd.
3 grote langwerpige aubergines
100 g fetakaas, in blokjes gesneden
100 g cocktailtomaten, in vieren
100 g brood van de dag ervoor, in blokjes van 1 cm gesneden
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel tijm, bladeren geplukt en fijngehakt
1 theelepel oregano, bladeren geplukt en fijngehakt
olijfolie
zout en peper
Tomatensaus:
300 ml dikke tomaten uit de pot
1 grote tak basilicum
1 kleine ui, fijngesneden
1 groot teentje knoflook, fijngesneden
2 eetlepels Ajvar
olijfolie
suiker, zout en peper
Gevulde Aubergines:
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Halveer de aubergines en snij het vruchtvlees met een scherp mes. Roer de pulp voorzichtig met een lepel en hak fijn.
Zet een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui in de olijfolie, met een beetje zout. Voeg de knoflookblokjes toe en bak 1 minuut en voeg dan de gehakte pulp toe. Bak een paar minuten op laag vuur, haal dan van het vuur en roer de gehakte kruiden erdoor. Laat afkoelen en meng de feta er door, breng op smaak met zout en peper.
Zet ondertussen een pan op middelhoog vuur en bak de broodblokjes in ruim voldoende olijfolie tot ze knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper, haal van het vuur en laat iets afkoelen. Meng vervolgens samen met de cocktailtomaten door het pulpmengsel. Vul de aubergines met de vulling en bak ongeveer 45-60 minuten in een voorverwarmde oven. Verwijder en laat afkoelen voor het opdienen. Ze zijn erg heet!
Tomatensaus:
Fruit de ui in een pan met een geschikt deksel op middelhoog vuur in 2-3 eetlepels olijfolie, licht zout. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut, voeg dan een snufje suiker toe en laat de suiker 1-2 minuten karameliseren. Giet de tomaten erbij, voeg het basilicumblad toe en laat de saus 20 minuten op het laagste vuur sudderen. Roer de Ajvar erdoor en breng de saus op smaak met zout, suiker en peper en plaats in een ovenschotel. Bak met de gevulde aubergines in de oven.
Copyright: Malte Adrian / www.malteskitchen.de