In samenwerking met Aubergine Nederland laat Lea Green je vandaag een prachtig auberginerecept voor de nazomer zien.
4 porties
Voor de salade
25 g pijnboompitten
1 half ciabattabrood (140-150 g)
5-6 eetlepels olijfolie
een half of klein teentje knoflook
1,5-2 aubergines (ongeveer 500 g)
1-2 theelepels Provençaalse kruiden
2 tomaten
15 g ontpitte groene of zwarte olijven
optioneel: 30 g kappertjes
1 kleine (rode) ui
basilicum naar believen
Voor de dressing
2 el olijfolie
2 eetlepels rode wijnazijn (of appelazijn)
zout
Zwarte peper
Rooster pijnboompitten in een pan zonder vet of olie goudbruin. Snij de ciabatta in plakken, was de aubergine en snij deze ook in plakken.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan. Rooster de ciabattaplakjes aan beide kanten goudbruin. Druk vlak voor het einde een half gepeld teentje knoflook in de hete olie. Verhit de (grill) pan opnieuw met 1-2 el olijfolie. Bak de plakjes aubergine aan beide kanten in de pan en kruid met zout, peper en 1-2 theelepels Provençaalse kruiden. Doe vervolgens de aubergine in een ovenschotel en bak de voorgegrilde aubergineplakken gedurende 15-18 minuten in de oven op 200 graden Celsius.
Was en snij de tomaten. Halveer olijven en kappertjes. Snij de geroosterde ciabatta in blokjes. Pel 50 g uien en snijd ze in plakjes. Doe de aubergineplakken, stukjes tomaat, geroosterde stukjes brood, uien, olijven en kappertjes in een kom of op een bord. Meng alle ingrediënten die zijn aangegeven voor de dressing. Bedek de salade met de dressing, bestrooi met geroosterde pijnboompitten en serveer met basilicum zoals gewenst. Breng verder op smaak met peper en geniet met volle teugen van de late zomer.
Copyright Lea Green