- 2 middelgrote aubergines
- zout
- 2 grote uien
- 1 kg rijpe tomaten
- extra vierge olijfolie
- 3 tenen knoflook, heel fijn gehakt
- versgemalen peper
- ca. 750 g vastkokende aardappels, in plakken (kun je vervangen door groene paprika)
- 750 g courgettes, in plakken
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
Snijd de aubergines in niet te dunne plakken, spreid ze uit en bestrooi ze met zout. Dep het uitlekkende vocht na 30 minuten op met keukenpapier. Pel en snipper de uien. Hak de helft van de tomaten fijn.
Verhit enkele eetlepels olie in een (braad)pan en bak de uien in ca. 5 minuten zacht. Bak de knoflook even mee. Voeg de gehakte tomaten, wat zout en peper toe en stoof de groenten rustig door tot een ietwat ingedikte saus.
Verwarm tussentijds de oven voor op 180 graden C en vet 2 grote, lage ovenschalen in met olie. Snijd de rest van de tomaten in plakken. Verdeel de plakken aubergine, tomaat, aardappel en courgette min of meer gelijkmatig, dakpansgewijs over de ovenschalen. Verdeel de peterselie en paprika erover. Bestrooi licht met zout en peper. Giet wat olijfolie over de groenten. Verdeel de tomatensaus over de groenten en spreid de saus uit. Giet nog een royale scheut olie over het geheel. Bak de briam in ca. 1,5 uur botergaar en prachtig bruin. Genoeg voor 2 ovenschotels.
Heerlijk als hoofdgerecht bij alle denkbare proteïnen. Maar het best als hoofdgerecht op zichzelf, met Griekse feta en knapperig brood.
Briam is zowel heet, lauw als op kamertemperatuur lekker. Het kan (afgedekt) minstens 3 dagen in de koelkast worden bewaard.