4 Personen Veel (30 min of meer) LunchSoepVegetarisch

Auberginesoep met kokos

Romige aubergine-kokossoep met geroosterde mini-aubergine, een recept van Johanneke.
De gemiddelde Nederlander eet niet zo vaak aubergine. Een huishouden eet welgeteld 1 aubergine per jaar. Ik vind dat echt weinig. Zo exotisch is een aubergine toch niet? Toen ik nog thuis woonde, zeg 25-30 jaar geleden, aten wij wel eens gevulde aubergine. Van courgette, venkel, pompoen, broccoli daarentegen kan ik me niet tot echt zelden herinneren dat het op tafel stond. Bitter is een aubergine eigenlijk ook nooit (meer). Het met zout bestrooien en even laten staan, wat je nog in veel recepten voorbij ziet komen, doe ik nooit. Dus dat scheelt tijd. Wel moet een aubergine gaar zijn om lekker te zijn. Maar als je de aubergine in kleine blokjes snijdt, dan duurt dat ook geen half uur. 

Ingrediënten

2 (paarse) aubergines (± 600 gram)
2 eetlepels (koolzaad)olie
2 theelepels vadouvan
4 mini-aubergines
1 kleine ui, in dunne kwartringen
1 theelepel komijnzaad (grof gevijzeld)
1 theelepel korianderzaad (grof gevijzeld)
1/2 groentebouillonblokje
250 milliliter (dikke) kokosmelk
beetje limoensap
blaadjes Thais basilicum of koriander als garnering

Bereidingswijze

Zet de grill aan. Halveer de aubergines en wrijf ze in met een beetje olie. Leg ze op hun snijvlak in een ovenschaal en zet deze onder de grill tot de schil begint te blakeren en de aubergine zacht wordt. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van hoe heet je grill is, en hoe dicht de aubergines op de grill staan. Bij mij duurde het zo'n 20 minuten. Controleer geregeld, want te zwart is niet lekker. 

Meng de rest van de olie met de vadouvan. Snijd de mini-aubergines in als een waaier maar zorg dat de plakjes bij het kroontje aan elkaar blijven zitten. Bestrijk met de vadouvanolie; je houdt nog wat over. Leg ze in een klein ovenschaaltje, dek af met aluminiumfolie en zet ze bij de grote aubergines in de oven. De hitte van de grill zorgt ervoor dat ze al garen. Als de grote aubergines uit de oven gaan maar de mini-aubergines zijn nog niet zacht, draai dan de oven naar 180C en laat de aubergines nog even doorgaren. 

Verhit de rest van de vadouvanolie in een pan en fruit op laag vuur de ui tot deze zacht begint te worden. Voeg komijn- en korianderzaad toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk, het halve bouillonblokje en 4 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Lepel het zachte vruchtvlees uit de geblakerde aubergine. Vis een deel van de ui uit de soep. Voeg het auberginevruchtvlees toe aan de soep en pureer glad met de staafmixer. 

Breng de auberginesoep op smaak met wat limoensap en eventueel zout. Voeg de ui weer toe. Schep de soep in 4 kommen en garneer met de mini-aubergine en wat blaadjes Thais basilicum (of koriander).