6 Personen Veel (30 min of meer) NagerechtVegetarisch

Aubergine met chocolade

Ingrediënten

- 1 kg aubergine
- 200 gram pure chocolade
- 250 ml kokosmelk
- honing
- 2 eieren
- 1 grote sinaasappel
- 50 gram pijnboompitten
- 100 gram gehakte vijgen
- 100 gram ontpitte en gehakte dadels
- 100 gram geschaafde amandelen
- zeezout
- kokosolie om in te bakken

Bereidingswijze

Snij de aubergine in dunne plakjes (0,5 cm dik). Bestrooi ze met zout en laat het 2 uur staan. Dit is om het overtollige vocht te verwijderen.
Bereid in de tussentijd de sinaasappelsaus. Rasp de sinaasappel schil en zet het even apart. Schil de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe het vruchtvlees samen met de sinaasappelrasp in een pannetje. Pureer tot een glad mengsel met een staafmixer. Breng het sausje op een laag vuurtje aan de kook en laat het 20 minuten staan. Roer regelmatig even het sausje door. Laat vervolgens het sausje afkoelen. Roer er vervolgens 2 eetlepels honing goed doorheen. De sinaasappelsaus zal na het verwarmen bitter smaken, dit proef je echter niet terug in het eindresultaat. Als het bittere je erg tegenstaat kun je dit eventueel weglaten en abrikozenjam ervoor in de plaats gebruiken.

Bereid het chocoladesausje. Smelt al roerend de chocolade met de kokosmelk au bain marie, op een laag vuurtje. Voeg 2 eieren toe en 4 à 5 eetlepels honig, en mix met een staafmixer tot een gladde saus.

Wanneer de aubergines 2 uur hebben gestaan, spoel ze dan heel goed af en dep ze goed droog met een schone theedoek. Verwarm in een koekenpan een paar eetlepels kokosolie. Wanneer de olie goed heet is, bak dan de aubergineschijfjes aan beide kanten goudbruin. Herhaal dit tot alle aubergines gebakken zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Ontpit de dadels en hak ze in stukjes. Hak de vijgen in stukjes en rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan. Bestrijk de bodem van de ovenschaal met een beetje sinaasappelsaus. Bestrijk het vervolgens met chocoladesaus. Bekleed de bodem met een laagje aubergines. De tweede laag: bestrijk de aubergines met wat honing. Vervolgens met de sinaasappelsaus en tenslotte met de chocoladesaus. Bestrooi de laag met wat gehakte vijgen, gehakte dadels en pijnboompitten. Bedek de laag rijkelijk met geschaafde amandelen. Herhaal dit bij de volgende lagen, tot alle aubergines op zijn.

Zet de ovenschaal in de oven, en laat het zo’n 25 minuten staan, tot de geschaafde amandelen op de top goudbruin zijn geworden. Laat de ovenschaal afkoelen en bewaar het een nachtje in de koelkast. Hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaken op elkaar gaan inwerken.
Serveertip: lekker met een espresso!

Bron: Paleofamilie