2 Personen HoofdgerechtGemiddeld (10 tot 30 min)RijstVegetarischOosters

Aubergine in Chinese gember-knoflooksaus

Aubergines op z'n Chinees van Lepeltje Liefde.

Zeg je aubergine dan denk ik bijna onmiddellijk en als eerste aan caponata. Die heerlijke Italiaanse klassieker. Sowieso ben ik dol op aubergine. Als je me de kans geeft, mijmer ik gerust nog even door. Over curry, moussaka, pita’s met hummus en gegrilde aubergine óf dat ene bijzondere gerecht van Ottolenghi. Er was net een pakketje bezorgd met verschillende soorten aubergines, dus ik had alle reden om mijn fantasie de vrije loop te laten. Wat moest het worden? Wéér caponata (waarvoor je me ten allen tijden mag wakker maken)? Nee, ik was in de stemming voor iets nieuws… Aubergine op z’n Chinees.

Stel je voor: aubergine en broccoli in een kleverig sausje met lekker veel gember en knoflook. Zo’n gerecht met volop krachtige smaken (waaronder ook sojasaus), de vlezige textuur van de aubergine, afgewisseld met broccoli die nog een lichte bite heeft. Je zou bijna vergeten dat het een vegetarisch gerecht is. Heerlijk met rijst, reepjes omelet en een beetje sambal. Maar denk bijvoorbeeld ook aan cassavekroepoek, als je nog wat extra pittigheid zoekt.

Paars is het nieuwe groen
Het auberginepakketje kwam trouwens van de auberginetelers uit Nederland. De boodschap erbij was dat slechts één op de  tien Nederlanders wel eens aubergine eet. Daarom vroegen ze bloggers, zoals ik, om mee te helpen om de aubergine wat meer bekendheid te geven. Zeker in de zomer vind ik het heerlijk om aubergine te eten en kan ik bijna niet geloven dat veel mensen de groente links laten liggen.

Ingrediënten

1 aubergine
225 g broccoli (kleine stronk)
2 grote tenen knoflook
3 cm verse gember
4 el sojasaus
1,5 el gembersiroop
15 g maizena
versgemalen peper
olie om in te bakken

Erbij:
rijst naar keuze voor 2 personen
2 grote of 3 kleinere eieren om een omelet te maken
(optioneel) sambal en/of cassavekroepoek

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking

Was de aubergine en snijd de groente in stukjes van ongeveer 2 cm. Was de broccoli, snijd de roosjes los en halveer ze of snijd ze in drie of vier parten (bij hele grote roosjes). Snijd de gember en broccoli fijn.

Verhit olie in een brede, diepe pan met een dikke bodem. Bak de knoflook en gember ongeveer 3 minuutjes op laag tot middelhoog vuur. Voeg nu de aubergine toe en bak de stukjes ongeveer 5 minuten, terwijl je regelmatig een straaltje olie toevoegt, zodat de pan niet droog komt te staan. Voeg nu de broccoli toe, 250 ml water, de sojasaus en gembersiroop. Breng aan de kook en laat het geheel zachtjes 8 minuten koken. Test even of de broccoli gaar is.

Maak ondertussen de omelet van de losgesklopte eieren in een brede bakpan. Laat het mengsel langzaam stollen op laag tot middelhoog vuur, om te voorkomen dat de omelet verkleurt.

Voeg nu bij de broccoli en aubergine een mengsel van maizena en 3 eetlepels water. Zet het vuur wat lager, roer het mengsel door de groenten en wacht tot de saus is gebonden. Breng op smaak met versgemalen peper en serveer warm met de rijst, omeletreepjes en eventueel sambal en/of cassavekroepoek.