4 Personen HoofdgerechtVeel (30 min of meer) PastaVoorgerechtSnack

Pittige auberginesaus

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines van circa 500 gram per stuk
  • 150 g volle yoghurt (ideaal is Griekse yoghurt)
  • 8 eetlepels olijfolie (sap van een kwart citroen)
  • 1 á 2 theelepels citroensap
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ theelepel gemalen pikante rode peper
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Pel de teentjes knoflook en leg ze een uur in de olijfolie, in dezelfde kom waarin de saus bereid wordt (1). Spoel de aubergines af, snij het stuk met de steel eraf en prik ze rondom in met een vork. Zet de oven op 200 °C en leg de hele aubergines op het rooster (om de oven van eventueel kooknat te redden, bedekt u de bodem met een stuk aluminiumfolie). Laat de aubergines op de manier ongeveer een half uur bakken totdat het vruchtvlees, wanneer u er met een vork in prikt, goed zacht aanvoelt. Eenmaal uit de oven en afgekoeld, haalt u het velletje eraf met behulp van een mes. Mocht een deel van het vruchtvlees aan de schil blijven zitten, schraap het er dan af met een mes af. Laat het vruchtvlees goed uitlekken van al zijn vocht door het met een vork plat te drukken; haal het handmatig door de groentemolen, gebruik een zeef met grote gaten: het moet grof gemalen zijn. Doe nu dit gezeefde vruchtvlees in de kom waar u de olijfolie en knoflooktenen uit heeft gehaald. Voeg de yoghurt, het citroensap, het zout (naar smaak), de pikante rode peper en lepeltje bij lepeltje de olijfolie (zonder de knoflooktenen) toe en meng alles zeer goed.

Het is een delicate en tegelijkertijd pikante saus, smakelijk om te serveren met crackers, soepstengels, geroosterd brood of groenten (wortels, bleekselderij, venkel) schoongemaakt en in reepjes gesneden voor bij het aperitief of als ongewoon voorgerecht.

Tip: U kunt naar eigen smaak kappertjes of augurkjes op azijn toevoegen, goed afgegoten en fijngesneden, evenals stukjes rijpe tomaat, ontdaan van hun pitjes en uitgelekt, waarbij u ze zorgvuldig met de saus vermengt.

(1) Op deze manier krijgt de saus de aroma van knoflook, maar ontstaat er geen “geur” in de mond. Voor de echte liefhebber kunt u een teentje fijnhakken en met de al klare saus vermengen.