4 Personen HoofdgerechtGemiddeld (10 tot 30 min)Pasta

Pikante spaghetti met aubergines

Ingrediënten

  • 350 gram spaghetti
  • 400 gram aubergines (liefst ronde soort; ze zijn zoeter)
  • 2 rijpe tomaten (of 3 gepelde)
  • 80 gram gerookte spek
  • 1 middelgrote uit
  • 3 pikante rode pepertjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 10 eetlepels extravergine olijfolie
  • 50 g geraspte pecorinakaas
  • 2 eetlepels balsamica azijn
  • enkele verse basilicumblaadjes
  • zout

Bereidingswijze

De aubergines schoonmaken, afspoelen en in kleine stukjes snijden (dobbelsteentjes). De blokjes ongeveer een half uur met een beetje grof zout in een vergiet leggen zodat ze hun vegetatievocht (dat bitter is) verliezen. Spoel ze vervolgens goed af en dep ze droog met keukenpapier. Verwarm in een koekenpan 4 eetlepels olijfolie en doe de helft van de kleine blokjes aubergine erbij, laat ze aan alle kanten fruiten. Uit de pan halen en daarna ook de andere helft fruiten. Zo worden ze, beetje bij beetje, in korte tijd goed gaar. Maak de koekenpan schoon, verwarm nogmaals 4 eetlepels olijfolie en laat de fijngehakte pikante rode pepertjes, het gepelde en gekneusde knoflookteentje, de in dunne schijfjes gesneden ui en de in kleine stukjes gesneden spek 5 minuten op laag vuur fruiten. “Blus” met de azijn, die u laat verdampen door alles op hoge vlam, al roerend, te mengen. Doe nu alles samen in de pan, ook de aubergineblokjes, en voeg de in stukjes gesneden tomaten en enkele basilicumblaadjes toe en breng op smaak met zout. Al roerend met 4 à 5 minuten laten bakken. De beetgaar afgegoten spaghetti even laten “sauteren” in deze saus en, eenmaal van het vuur, de geraspte pecorinakaas toevoegen, 2 eetlepels rauwe olijfolie en wat strooisel pikante rode peper in poedervorm naar behoeve.