Mag ik me even voorstellen?

Aubergine, aangenaam.

Paars is het nieuwe groen! Maar wist je dat slechts 1 op de 10 Nederlanders mij wel eens eet? En dat ik gemiddeld maar 1 keer per huishouden per jaar wordt gegeten? Ter vergelijking; de Italianen eten jaarlijks wel 10 kg van mij. 

Ze noemen mij ook wel verrassend veelzijdig. Door mijn neutrale smaak pas ik goed in veel gerechten. Je kunt mij zelf een jouw favoriete smaak geven. Dat is makkelijk!

Dit terwijl ik perfect pas bij een gezonde levensstijl, je mij kunt gebruiken i.p.v. vlees/koolhydraten en je verschillende heerlijke gerechten met mij kunt maken.

Verrassend veelzijdig

Als mensen aan mij denken, dan denken ze aan Mediterrané, Moussaka en olijfolie. Maar ik ben zoveel meer! Ik ben bijvoorbeeld ook lekker…. als verrassende snack, zoals bijvoorbeeld kleine pizzaatjes of op de BBQ of grillpan als vegetarisch alternatief bij een barbecue. Probeer mij eens in een feestelijke quiche, die met de lunch misschien nog wel lekkerder is!

En wat dacht je van een gezonde soep met andere groente, even pureren en klaar is kees. Daar zou je dan een sandwich bij kunnen eten met beleg naar keuze om je vingers bij af te likken. Zie je me liever in de hoofdrol van een gerecht zoals gevulde aubergine met gehakt dan kan dat natuurlijk ook. Als dat nog niet genoeg is….. in een toetje met chocola als bijzondere combinatie.

Ik ben gezond

Doordat ik opvallend veel vezels bevat, kan ik andere voedingsstoffen helpen om beter opgenomen te worden. Deze vezels geven je ook een verzadigd gevoel. En wat dacht je van de vitamines en mineralen (magnesium, foliumzuur) die ik bevat? Die zijn allemaal belangrijk om lekker in je vel te zitten!

Ik bevat slechts 16 calorieën per 100 gram. Ook ben ik vet-, koolhydraat- en glutenvrij. Zo ben ik geschikt voor iedereen die gezond wil eten. Ook word ik vaak gegeten door mensen die eens een dag geen vlees of koolhydraatarm willen eten. Zo word ik bijvoorbeeld in plakken vervangen door lasagnebladen of wraps.

Waar moet je op letten?

Ik voel stevig aan, glans en heb geen rimpels of vlekken. Mijn steel heeft een frisse, groene kleur. Je bewaart me niet in de koelkast maar bij kamertemperatuur. Je kunt me niet rauw eten. Het is niet nodig om mij te schillen, het verwijderen van het kroontje en steeltje is voldoende. Snij mij kort voor gebruik, want ik kleur snel bruin.

Voedingswaarden per 100 gram vruchtvlees

Kilojoule 68
Kilocalorien 16
Voedingsvezels (g) 2.5
Verzadigde vetten (g) 0.0
Enkelvoudig onverzadigde vetten (g) 0.0
Meervoudig onverzadigde vetten (g) 0.0
Vitamine B1 (mg) 0.04
Vitamine B2 (mg) 0.05
Vitamine b6 (mg) 0.06
Foliumzuur (ug) 4.0
Vitamine C (mg) 4.0
Natrium (mg) 10
Kalium (mg) 200
Calcium (mg) 10
Fosfor (mg) 12
Magnesium (mg) 8
IJzer (mg) 0.5
Koper (mg) 0.01
Selenium (ug) 1
Zink (mg) 0.10
Water (mg) 93

Een kijkje in de kas bij onze auberginekweker Pleun en in de keuken van Monique

Misschien vind je onderstaande sites ook leuk:

- Groentehelden
- Purple Pride
- Verse Oogst
- Vers van de teler

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring!

Ken jij nog een ander recept met aubergines? Laat het ons weten! Deel je creatie via social media of e-mail!